, , ,

Žiema: puikus laikas atsigręžti į primirštas rankas

18:50


Veidas ir plaštakos. Atviriausios mūsų kūno vietos, kurias negailėdami čaižo žiemos vėjai ir negailėdamas žnaibo šaltis, o vasarą kepina saulė. Ne paslaptis, jie greičiausiai ir pasensta: išsausėja, susiraukšlėja, pasidengia pigmentinėmis dėmėmis. Veidas paprastai nestokoja dėmesio, tačiau ar nelieka nuošalyje rankos? O būtent šiuo metu joms skirtas kremas turi būti ne mažiau svarbus už gerą kremą veidui. 

Kodėl rankos?

Veidui - kremai, serumai, masažai, procedūros. Net dekoratyvinė kosmetika dabar gaminama su serumams būdingais sudėčių elementais. O kiek serumų turi jūsų rankos? Geriausiu atveju porą kremų.

Šaltame ore rankos greitai šąla, yra pasmerktos įvairių chemikalų poveikiu, dažnai plaunamos bei dezinfekuojamos. Rankų oda žmogaus delnuose yra viena storiausių, bet plaštakos viršuje - plonesnė net už veido odą, be to, čia yra labai mažai riebalų, todėl atmestinas požiūris į rankas padės joms susenti net greičiau už veidą.

Žiema rankoms yra sunkiausias metas ir tai lemia du pagrindiniai faktoriai: vidiniai bei išoriniai. Prie vidinių priskiriamas nepakankamas išgeriamo vandens kiekis, nesubalansuota mityba, susirgimai, stresas. Pagrindiniai išoriniai faktoriai yra minusinė temperatūra, šaltas, žvarbus oras lauke ir visiška priešingybė jam sausas, karštas oras patalpose.

Ko prisidirbam patys?

Ne paskutinėje vietoje ir žmogiškąsis faktorius. Jei veidas prausimą patiria iki poros kartų per dieną, tai rankas plauname prieš valgant, po valgio, pasinaudoję tualetu, jos mirksta plaunant kavos puodelį ar skalaujant atsargiai išskalbtą, ypač branginamą drabužį. Ir kaip neplausi rankų, jei galimai nuo nučiupinėtų rankenų, turėklų ar suvedus PIN kodą parduotuvėje galimai susikomplektavai firminį žieminį bakterijų rinkinį ir visai nenori sirgti? 

Švara turi savo kainą. Tai reiškia, kad rankas nuolat veikia aršesni ar silpnesni detergentai, dėl kurių oda "nuriebalinama", sausėja, plonėja ir tampa pažeidžiama.

Prie nedraugiškų dalykų priskirčiau ir rankų džiovinimo aparatus viešosiose vietose - jie pučia karštą orą ir drėgmę nudžiovina labai greit, tačiau kartu ir labai išsausina rankas. Sveikintinas saikingas popieriaus naudojimas, bet kaip veido nesinorėtų savanoriškai kišti po karšto oro srove, ką tik jį nuprausus su muilu, taip ir rankas geriausia tiesiog nukratyti ir palikti išdžiūti savaime, jei nėra kito pasirinkimo.

Nuo sausumo iki egzemos

Natūraliai susidarantis šiek tiek rūgštinis odos barjeras ant plaštakų nespėja atsistatyti dėl mūsų nuolat naudojamų šarminių prausiklių. Štai kodėl oda niežti, sausėja, trūkinėja. Pridėkim neišvengiamus oro temperatūros kraštutinumus ir mažesnes ar dideles maisto nuodėmes, stresą ir gausime problemą.

Be visų kitų pareigų, oda atlieka labai svarbią apsaugos funkciją ir jei pati yra pažeista, į organizmą gali lengviau patekti įvairūs užkratai. Atitinkamai reikia rūpintis rankų higiena, o paprasčiausias būdas yra...jų plovimas. Štai ir patenkame į nesibaigiančią istoriją.

Užburtas sausinimo ir sausėjimo ratas atsispindi ir rankų odos būklėje: nuo vos paraudusios ir minimaliai pašerpetojančios odos iki egzemos (atopinio dermatito), kuri reiškia, kad papuolėte į labai rimtą bėdą.

Išeitys

Egzistuoja daugybė nuo mūsų nepriklausančių faktorių, kurių negalime pakeisti. Minusinė temperatūra lauke, centrinis šildymas ir išsausėjęs oras patalpose, poreikis palaikyti rankų higieną. Bet gelbėti rankas reikia būtinai.

1. Dažnas drėkinimas ir maitinimas. Mažiausiai po kiekvieno rankų plovimo ar dezinfekavimo ir kada tik prisimenate. Tokį įprotį lengviausia išsiugdyti rankų kremo turint visur ir visada: namuose, darbe, rankinėje, sporto aprangos krepšyje, automobilyje.

2. Švelnus džiovinimas. Rankų negalima nupūtinėti karšta oro srove, geriau rinktis popierinius rankšluosčius, servetėles, nosines arba leisti nudžiūti natūraliai.

3. Saugojimas nuo chemikalų ir buitinės chemijos, perteklinio mirkymo vandenyje. Paprasčiausia mūvėti pirštines!

4. Kosmetikos atsirinkimas. Atsirinkite, kokie losjonai, kremai ar balzamai tinka būtent jūsų rankoms. Internete galima rasti pilna nuostabių atsiliepimų kaip ir apie vandeningus losjonus, taip ir apie sunkius balzamus su sviestais ir vaškas. Gali tikti bet kokia rankų kosmetikos forma, netgi skirtinga skirtingu metu.

5. Mitybos koregavimas. Gerti pakankamai skysčių ir susireguliuoti mitybą, į ją įtraukiant geruosius aliejus bei daugiau vitaminų turintį maistą: vaisius, uogas ir įvairias daržoves.

Tas vienintelis "must have"

Jeigu reikėtų įvardinti vieną vienintelį dalyką rankoms žiemai, pasirinkčiau natūralų nerafinuotą sviestmedžio sviestą (angl. shea butter, butyrospermum parkii). Absoliučiai nepamainomas rankoms, nes:

  • Nors jis išgaunamas iš riešutų, alergijos rizika yra labai maža dėl jame esančio mažo proteinų kiekio.
  • Bene vienintelė medžiaga, kuri turi daug nemuilinių medžiagų, kurių dalis ilgam įsigeria į rankų odą ir "atmuša" neigiamą muilų bei prausiklių poveikį,
  • Saugo nuo šalčio, karšto ir sauso oro, išlaiko odos elastingumą, tolygią spalvą ir atsparumą.

Žinoma, sviestmedžio sviestas natūralioje formoje nebus nei purus, nei patogus naudoti, bet išpurinti jį lengva paprasčiausiu mikseriu. Jei sviestmedžio sviesto yra kremo ar balzamo sudėtyje, tai labai didelis pliusas, tačiau sviestmedis tobulai įkomponuojamas ir į lengviausius balzamus, todėl gali būti, kad maksimalaus efekto rankoms tokiu atveju neišgausite.

Jums dar gali patikti

1 komentarai (-ų)

  1. kad ir kaip ten yra, šildytis vis tiek reikia būti.... geriausias kainos ir kokybės santykis šildymo sprendimams.. oro kondicionerius?

    AtsakytiPanaikinti