,

Eksperimentas: nešukuoju plaukų

10:23

Nešukuoju plaukų

Šioje nuotraukoje yra du mano galvos fragmentai. Vienoje dalyje plaukai nešukuoti, kitoje - šukuoti. Norite paspėlioti, kuri dalis yra kuri? Pasaulio moteriškąjai pusei, o gal ir madistams vyrams kraustantis iš proto dėl inovatyvių šepečių ir šukų, aš jau kokius metus nešukuoju plaukų. Sugalvojau tokią, iš pažiūros, nesąmonę, ne pati, o patarta profesionalo. Ir tai neturi nieko bendro su nevalyvumu ar tingumu, atvirkščiai - atitinka mano plaukų tipą ir galimai tausesnę priežiūrą.

Ilgą mano spyriojimąsi greičiausiai palaužė specialisto patarimo dalis, kad jei pabandysiu tai po 10 metų, man bus gaila, kad to nedariau 10 metų iki tol. Be to, buvo sunku atsispirti pagundai sutaupyti laiko iš ryto.

Kam ir kodėl?

  • Tinka garbanėms ir „banganėms“ (toms, kurių plaukas krinta bangomis),
  • Netvarkingoms, kiekvieno plaukelio prilaižymo nereikalaujančioms šukuosenoms,
  • Minkštiems, lengvai formuojamiems plaukams,
  • Siekiant išryškinto garbanų ar bangų efekto.
Mano plaukai banguoti, nerišamo ilgio. Realiai, kaip yra, taip man ir gerai, jei tik kirpimas geras. Nuo tada, kai paauglystėje nusikirpau ilgas kasas, mačiau, kad šukuojami banguoti plaukai praranda struktūrizuotą vaizdą - jie susišiaušia, pučiasi. Mano studijų draugė sakydavo, kad atskiria mane iš tolo, nes einu aš ir ant mano galvos šokčioja plaukų debesis. Ką jau sakyti, kai ne per seniausiai sulaukdavau klausimų, ar neužmiršau susišukuoti, nors galvą tądien būdavau peršukavusi bent porą kartų.

Aišku, nei čia nelaimė, nei tragedija, bet kartais paprasčiausiems klausimams sunku savarankiškai surasti atsakymą.

Prisipažinsiu, savo minkšto šepečio neišmečiau ir panaudoju jį maksimum kartą į parą - iššukuoti plaukus po plovimo, kadangi nesugebu atsikratyti bjauraus įpročio trinti plaukus tiek juos plaunant, tiek sausinant rankšluosčiu. Jei sugebėčiau persilaužti ir pakeisti mechaniniu veiksmu tapusius judesius, nereikėtų nė to vieno karto.

Natūraliai išdžiūvę, nešukuoti plaukai atrodo štai taip:



Porą kartų perbraukiau mėgiamu minkštu šepečiu:




Rezultatai:

  • Tauposi laikas, nes ryte plaukus iš akies pereinu šlapiomis rankomis ir to užtenka,
  • Bangos tapo ryškesnės ir gražesnės,
  • Plaukai liko natūraliai pasipūtę, kai baiminausi, kad gali sukristi,
  • Nusikračiau to nelemto „veltinio“ efekto ant galvos,
  • Nebesulaukiu klausimų, kodėl tokia pasišiaušusi,
  • Sutaupau šepečiams bei plaukų formavimo priemonėms, nes jų tiesiog nereikia.
Minuso per tiek laiko nepastebėjau nė vieno. Nors, kaip išvardinau aukščiau, ne visiems plaukams ir ne visoms šukuosenoms toks metodas tinka.

Gal esate kada nors matę Lenkijos modelį Anja Rubik? Štai jos foto:



Kai jau buvau pakeitusi plaukų priežiūros metodą, atsitiktinai perskaičiau straipsnį apie įžymybių grožio triukus. Ir radau: A.Rubik nešukuoja plaukų, kad nesugadintų jų tekstūros, išskyrus, kai juos plauna! Negana to, ji eina miegoti šlapiais plaukais.

Tinklapis www.byrdie.co.uk, aprašęs manekenės įpročius, sutrumpintoje versijoje miegojimą šlapiais plaukais pavadino grožio taisyklės laužymu.

Ko laužymu? Taisyklės? Įdomu, kas jas tokias nustato. Visą savo gyvenimą vakare išsiplaunu galvą ir iškart krentu miegoti. Feną įsijungiu, nebent dėl ekstrinės situacijos, kai niekaip neišeina išlėkti į sniegą tiesiai iš dušo.

Buvusi mano kirpėja, išgirdusi apie tokius „neteisingus“ mano įpročius griebėsi už galvos. Mintis buvo tokia (joje atpažįstu blizgiuosius žurnalus), kad šlapi plaukai yra pažeidžiami, jų negalima trinti ant pagalvės, taip laužyti - būtų geriausia švelniai išdžiovinti fenu ir tik tada miegoti. Argumentas – šlapi lygu pažeidžiami, o kodėl ir kaip, niekas labai nesigilina. Na gerai, tada kodėl man ryte nieko pūsti, kelti ir statyti nereikia, o ji nesiskiria su fenu?

Šlapių plaukų klausimą prisiminiau ir uždaviau novatoriškam plaukų meistrui, kuris, pasirodo, irgi kaskart praktikuoja šios „taisyklės“ laužymą. Jo nuomone, su kuria aš 100% sutinku, pagalvė plaukų nelaužo, jie lūžta pešami, tempiami šukuojant. Pasiūlė man apžiūrėti pagalvę po nakties ir įvertinti, kiek ten rasiu pamestų plaukų. Ir žinot, neradau. Užtat vonia oho, kiek pamato. 

Kitas dalykas, anot jo, kad per naktį galvos odos išskiriamas natūralus sebumas sustandina iš prigimties minkštą plauką ir suteikia jam tvirtumo. Štai ir atsakymas, kodėl natūraliai išdžiūvusi šukuosena man ir laikosi, ir patinka labiau, nei po feno, po kurio nutįsta ir sukrenta, nebent panaudočiau želę ar putas. Ir...čia jau pritrūkau kantrybės vien galvoti apie nesibaigiančius žaidimus ir reikalingą priemonių arsenalą.

Žinoma, kietiems, šiurkštiems plaukams šlapias miegojimas netinka, nes juos galite sumiegoti nepataisomai, nebent plausite ir vėl formuosite iš naujo. 

Na ir trečias dalykas, kurį pastebėjau pati, nefenuojami plaukai yra sveikesni, labiau blizga ir mažiau riebaluojasi.

Siūlau pabandyti, jei turite švelnius, minkštus plaukus ir galite skirti keletą plovimo bei nešukavimo kartų adaptaciniam periodui, kuris yra lengvas ir greitas.

Džiaugiuosi pasiryžusi tai daryti :)

Jums dar gali patikti

5 komentarai (-ų)

  1. O aš maniau, kad tik aš tokia viena "iš džiunglių":) nešukuoju, nefenuoju, netrinu, netiesinu - apskritai nesikišu į savo plaukų gyvenimą ir esu labai patenkinta savo plaukų išvaizda. Žinoma, plaunu šampūnu ir karts nuo karto užkraunu kokią kaukę ar pastiprinu įtrinamom kapsulėm, bet nieko per daug. Ir šiaip mano plaukai visiškai tiesūs, nešukuoju dėl valiūkiško efekto :)) be to, neturiu jų labai daug, tai man gražiau, kai šiek tiek pasipūtę/lengvai pasivėlę, nei sulaižyti ir prigludę. Kitas dalykas, ką darau labai ne pagal taisykles, tai po natūralių šampūnų nenaudoju kondicionierių/balzamų. Kas pusmetį lankoma kirpėja vis pastebi, kad plaukai sausoki, bet kol švelnūs ir nesišakoja, tol ok.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes tada esam dvi džiunglių gyventojos :) , nes aš irgi nieko nedarau ir taipogi gale nenaudoju balzamų, negarbanoju ir netiesinu. Ir jei man pasakytų, kad arba nukirpsiu tave nuostabiai, bet kiekvieną rytą valandą užziimsi tik plaukais, arba kita opcija - plikai, sakyčiau: PLIKAI :D

      su balzamais tai greičiausiai taip ir turi gautis, nes pačiuose šampūnuose yra aliejų ir nėra pačių aršiausių putoklių, jie ir taip pamaitinami. Aš irgi nejaučiu poreikio tam po galvos plovimo :)

      apie taisykles tai net nežinau, ką pasakyti. Šepečius ir šukas išgyvendinau, kai man profesionalas motyvavo ne kartą ir labai argumentuotai, kaip viskas veikia, kodėl ir kas man iš to bus. Blizgiuose žurnaluose ir gyvenimo būdo skiltyse to išvis nėra, todėl sakykim, kad mes ne laužome taisykles, o nesilaikome sustabarėjusių stereotipų :))

      Panaikinti
  2. Aš turbūt visą gyvenimą nešukuoju plaukų, na retkarčiais to reikia. Ypač šatuoju sezonu , kai dėl aukšto palto kalnieriaus, ar šaliko susivelia prie sprando. Toliau viskas. Pirštais netempiant praskirstau ir vėl gražu ;) o kai plaunu, nei džiovinu fenu, nei šukuoju. Išdžiūsta patys, o sausi, išdžiūvę, jei geras šampūnas, balzamas, ar koks aliejukas plaukams, jie jau yra švelnūs , ir bet koks plaukų sukibimas vienoje ar kitoje vietoje išslysta tarp pirštų. O vasarą nebaisu ir vos drėgna galva prie šaknų išbėgti jų nešukavus. Pritariu ir aš, drėgna galva nerekomenduojama gult į lovą. Reikia apskaičiot laiką kada plauti galvą, kad ir grįžus iš kart po darbo. Na ir plauti reikia plaukus švelniai, netrinti vieno į kitą stipriai, kaip kad susivelia tarpusavyje plaukai . Gal ta tokia mano priežiūra, ir pasako ką turiu, nes po metų nėra būtina kirpt galiukų, nes jie nesišakoja. Išsišakojusio dar reikia paieškoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašau, mūsų daug :D Tiksliai, galiukai - neturiu ir aš su jais bėdų, nors kerpuosi retokai :)

      Panaikinti
  3. Baltas pavydas dėl garbanų - visiška silpnybė :D O šiaip, nepaisant pamišimo dėl šampūnų, plaukų taipogi per daug nekankinu. Netiesinu, negarbanoju, beveik nenaudoju džiovintuvo. Bet šukuot šukuoju ir iki gyvenimo galo, manau, nebus kitaip :D Aišku mūsų plaukų tipai labai skirtingi, manieji tiesut tiesutėliai. Nešukuoti jie labai prigludę ir stokoja purumo :/

    AtsakytiPanaikinti