,

Keliems kilogramams gyvybės saugi namų aplinka

10:11

Prie sveikos ir saugios namų aplinkos temos, kuri kažkada šmėkštelėjo ir vėl nuplaukė kažkur į kosmosą, mane sugrąžino perskaitytas pokalbis su viena grožio industrijos atstove. Tiksliau maža jo detalė, kad ji savo namus purškia/kvėpina parfumuotu vandeniu.

Geriausiai teorija įsisavinama praktiškai, kai tampame už kažką 100% atsakingi: ar už kelis kilogramus gyvybės, tai yra vaiką, gyvūną, ar pagriuvusią savo sveikatą. Aišku, visa tai aktualu visiems, tiesiog išskyriau pačius mažiausius ir jautriausius.

Turiu tokią savybę, kad faktų nesugebu „sužinoti atgal“: pamiršti ir ištrinti. Jei žinau, kad kažkas yra nesveika, kenkia ir apskritai, nėra pirmo būtinumo dalykas, jo atsisakau be didelio širdies skausmo. Aišku, man vėliau kainuotų nemažai nervų išėjimas iš savo komforto zonos, todėl net ir nesistengiu. Juo labiau, kad šiais laikais yra daugybė kitokių išeičių ir apskritai milžiniškas pasirinkimas, kad niekas nesijaustų nuskriaustas.

Tad ir pradėkim nuo kvapų.

Kvapai

Kvapai ramina, dirgina, džiugina, audrina. Neįsivaizduoju gyvenimo sterilioje aplinkoje, tačiau ir sintetinių kvapų nenaudoju nei sau, nei namuose. Po sąvoka Parfum arba Fragrance gali slėptis šimtai nenurodytų ir be laboratorijos neidentifikuojamų sintetinių medžiagų: ftalatai, pavojingi benzenų dariniai, toluenas, aldehidai. Yra nemažai studijų, kad sintetiniai kvapai gali būti alergizuojantys, neurotoksiški (nepageidaujamai veikti smegenis ir nervų sistemą), kenkiantys reprodukcinei, endokrininei sistemai, dirginantys akis, odą, sukeliantys galvos skausmus, taip pat ir migreną, kvėpavimo sunkumus.

Mano vertinimu kvepalai bendrąja prasme yra formos pergalė prieš turinį, kuomet svarbi emocija ar efektas/išsilaikymas, daugiau nei etiketėje kažkas daugiau parašyta, nei įprastu atveju gilinamasi. OK, suaugusiam žmogui dar ir nieko, o kelių kilogramų gyvybei? Esate tikri?

Nepalyginamai geriau vertinu eterinius aliejus, kuriuose esančios medžiagos natūraliai subalansuotos gamtos.

Tarkim, mėtos, pipirmėtės ir iš jų išgauti eteriniai aliejai savo poveikiu nėra tapatūs išgrynintam mentoliui, kuris yra organinė medžiaga, eterinio aliejaus dalis, tačiau koncentruotas ir labai stiprus, jei kada teko uostyti.

Arba eterinių aliejų dalis Phenethyl Alcohol, išgaunama iš rožių, gvazdikų ir pelargonijų. Ji kaip viena tokia atskira naudojama kaip antimikrobinė priemonė ir konservantas. Įsivaizduojate, kiek reikėtų pripilti eterinių aliejų, kad Phenethyl Alcohol gebėtų konservuoti kremą? Tai neįmanoma, bet žmogus gali varijuoti atskirtos eterinio dalies kiekiu, gamtos balansą iškeisdamas į nebūdingai didelį kiekį medžiagos, kuri nebūtinai nesukels šalutinių reakcijų. Kūnas turi atmintį, todėl jei pakliūsite į šios medžiagos netoleruojančių gretas, vėliau jis gali reaguoti ir į pirminį jos šaltinį – gėles, jų eterinius aliejus.

Kai kuriems gyvūnams gali būti naudojami eteriniai aliejai, bet, tarkime, su katėmis yra sudėtinga, nes jos neturi juos suskaidyti galinčio fermento ir gali apsinuodyti, patirti kepenų pažeidimus.

Katėms nesaugūs eteriniai aliejai: citrinų, apelsinų, tangerinų, mandarinų, greipfrutų, laimų, bergamočių, pušų, eglių, kėnių, cinamono, gvazdikėlių, raudonėlių, čiobrelių ir dašių, nes jie pasižymi aukštomis monoterpenų arba fenolių koncentracijomis. Štai kodėl labai apribojau eterinių aliejų naudojimą, kai namuose atsirado katė.

Grįžtant prie to parfumuoto vandens, nuo kurio pradėjau, tai gyvūnų uoslė laikoma bent keliolika kartų jautresne nei žmogaus, todėl jiems pora „pšykų“ yra tikrai ne tas pats, kas žmogui.

Ftalatai

Atskiros kategorijos nusipelno tuo, kad tai nėra vien kvepalų dalis. Ftalatai naudojami plastikui, kad jis būtų minkštesnis, PVC dangoje, jų yra higienos, kosmetikos priemonėse: nagų lakuose, netgi žaisluose. Ir tai gali grėsti dermatitais, hormonų balanso sutrikdymu, vėžiniais susirgimais.

Ftalatai ypač aktualūs turint vaikų ar laikant gyvūnus, kurie mėgsta pakramtyti plastikinius žaislus.

Šių pavojingų medžiagų randama net namų dulkėse – tą patvirtino 2013 metais Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje su savanoriais atliktas tyrimas.

Perfluorinti junginiai

Dar vieni namų dulkių gyventojai iš nesvylančia danga padengtų keptuvių, maisto pakuočių, dėmėms atsparių staltiesių, freono, insekticidų, herbicidų.

Šie junginiai suteikia atsparumą aukštai temperatūrai, vandeniui, riebalams. Tačiau blogoji pusė, kad jie patenka į žmonių, šunų ir kačių kraują kaip teršalai, dalyvauja medžiagų apykaitoje ir, žinoma, veda ją iš pusiausvyros, sukeldami negalavimus ar ligas.

Patariama vengti teflono, „Gore-Tex“ (!) technologijų, neteplių kilimų, užtiesalų ar gyvūnų guolių, geriau rinktis natūralias medžiagas, tarp jų vilną ar medvilnę.

Formaldehidas

Laikomas vienu didžiausių oro teršalų, kurio šaltiniai yra oro gaivikliai, valikliai, laminatas. Kuo patalpose šilčiau ir drėgniau, tuo daugiau išsiskirs šios medžiagos, kurį į organizmą patenka per kvėpavimo takus ir pirmiausiai gali sukelti nosiaryklės vėžį, bet nebūtinai jį. Galimos kvėpavimo takų infekcijos, alergijos, galvos skausmai.

Kaip ir kiti teršalai, formaldehidas yra civilizacijos rykštė, kurios neįmanoma visiškai išvengti. Juk nelupsime dabar lauk grindų? Tačiau formaldehido koncentraciją patalpose galima sumažinant jas vėdinant ir tai yra efektyvus metodas.

Pesticidai, trąšos, valikliai, šveitikliai, impregnatoriai

Arba viskas, ant ko galima užminti/prisiliesti, o po to nulaižyti.

Suaugęs žmogus už save gali garantuoti, kad būdamas sveiko proto neatsikąs Kalėdų gėlės lapo ar kokio kito augalo, šiaip nuodingo, ką tik nupurkšto nuo amarų ar patręšto sintetinėmis trąšomis. Už vaikus ir gyvūnus būti užtikrintiems nesigauna. Jie gali liestis, čiuopti, laužyti, laižyti, minti ir daugybe įvairių būdų bandyti paragauti neleistinų dalykų.

Ta pati Epsom druska mano augalams puikiai tinka kaip trąša ir dar niekas nuo jos nenudžiūvo. Kai sanpaulijas užpuolė amarai, nupurškiau jas Epsom tirpalu. Amarams buvo viso gero, gėlės liko. Ir dar puikią vonelę ar vonią sau su šia druska galima susiorganizuoti.

Lygiai taip, jei namuose naudojame stiprius cheminius, prikvėpintus valiklius ir šveitiklius, jų likučiai išlieka kartu su dalimi mano jau paminėtų nepageidautinų medžiagų. Tikras stebuklas šioje vietoje: mikropluošto šluostės, kurios puikiai valo paviršius tiesiog sudrėkintos vandeniu.

Man asmeniškai baisokos stebuklingomis vadinamos melamino kempinėlės, sugebančios nušveisti užnešiotus paviršius nesuprantamu būdu, o ko nesuprantu, to stengiuosi nenaudoti ir šitas principas man gyvenime labai patinka. Kai Kinijoje prieš keletą metų kilo skandalas dėl melamino kūdikių maiste, puikiai prisimenu, kad buvo ir mirties atvejų, o Lietuvoje melamino radus sąlyčiui su maistu skirtuose induose, jie išimti iš prekybos.

Kalbant apie kempines, besitvarkydama radau metų metais lentynoje gulinčią kempinėlę batams, odai atnaujinti, kurios taip ir neprisiverčiau naudoti dėl aukščiau paaiškintos priežasties – neparašyta iš ko ji ir kaip geba užpildyti įbrėžimus ir nubraukimus. Šiaip geriausias impregnantas batams yra ne priparfumuoti purškikliai su nano dalelėmis, bet riebalų ir vaškų mišiniai, apie vieną tokį konkretų gaminį – „Renapur“ balzamą parašiau atskirai.

Balandis yra švaros mėnuo. Tebūnie namai švarūs ir saugūs :)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)