, , , , ,

Žiema: saldus, gaivinantis kokosų vanduo odai

08:30


2016-uosius metus norisi pradėti kokiu nors pakankamai plačiai prieinamu dalyku, su kuriuo būtų ne per sunku dirbti ir efektas matytųsi. Įdomu? Pradedam. Kalbėsim apie tai, kas tropinio klimato gyventojams tikriausiai yra rutiniška kasdienybė, kaip pas mus liepžiedžių arbata, bet nukeliavusi į tolimą šalį ta arbata turi potencialo virsti egzotišku stebuklu. Aš išbandžiau kokosų vandenį ir noriu pasidalinti patirtimi, naudojant jį veido odai.

Man labai patinka šis saldžiai gaivus, Tailande pagamintas (o gal tiksliau supakuotas?) kokosų vanduo veidui. Ypač dabar, kai dėl didelio šalčio po kojomis girgžda sniegas, o veidas lieka vienintele neaprengta ir vilnoniais sluoksniais neuždengta kūno vieta, tad ir lepinimo nusipelno didesnio. Pasaldinkite jo būtį idealiai poreikius atitinkančių mineralų kokteiliu – nenusivilsite.

Kas lemta, tas ir nutinka 

Pernai rašiau apie liofilizuotus kokosus, kurių indelį galiausiai nusipirkau Prancūzijos „Aroma-Zone“ parduotuvėje. Tačiau kokosų grūdelius reikia kaskart ištirpinti, tada į kažką, kad ir į kaukę įkomponuoti, sunku įvertinti jų efektą ir tikrą potencialą. Oda tuo metu padrėkinta, atgaivinta, bet gal naudoti nuolat būtų dar geriau? Purškalo iš šitų kokosų gamintis nenorėjau, nes reikėtų jį papildomai konservuoti, kad negestų. Žodžiu.

Azijos įtakos veikiamoje Australijoje veikia tokia parduotuvė www.iamnaturalstore.com.au. Ją seku „Instagram“ tinkle, nes labai patinka stilingos nuotraukos. Ten pirmą kartą ir pamačiau toniką su kokosų vandeniu. Bet siųstis toniką iš Australijos? Taip toli ir taip brangu.... Ne :)

2015-ųjų gruodį prie kokosų vandens mane sugrąžino sesė, pradėjusi jį naudoti kaip paprastą toniką ir sugundė, kad neatsidžiaugia matine, švytinčia oda.

Daryti nieko nereikia, tik nusipirkti kokosų vandens, susipilti į purškiantį buteliuką ir pastatyti į šaldytuvą, nepamirštant jo naudoti pagal paskirtį. Na, įpylė man to vandens, pastačiau į šaldytuvą ir pradėjau naudoti. Ta proga dar kartą primenu, kaip gera turėti buteliukų su purkštukais nuo pasibaigusių hidrolatų, tonikų ar kitokių purškiklių.

Kokosų cukrus ant veido

Sprendžiant pagal patikimą ir efektą sakyčiau, kad bespalvis, lengvai saldus kokosų vanduo tapo vienu geriausių 2015 metų mano atradimų. Aišku, jis neaplenkia alavijo gelio, kurio kasdien negailiu tiek odai, tiek plaukams, bet tik todėl, kad kol kas pastarąjį naudoju ant didesnio skaičiaus kūno dalių ir priklausinių ;)

Kokosų vanduo atgaivina veido odą, neriebina, šiek tiek pamaitina ir sudrėkina. Veidas tampa matintis ir švytintis. Nebūčiau patikėjusi, tiesą pasakius.

Vieną dieną išbandžiau kokosų vandenį tiesiog užpurškimui ir nieko daugiau nedariau, netepiau – žiūrėjau, kas bus. Odos centrinis šildymas nesausino ir netempė, bet oda buvo tarsi nubarstyta mažučiais kristaliukais, greičiausiai kokosų vandenyje esančiu cukrumi, kadangi skystis pasižymi angliavandenių gausa.

Veidą tepant kremu, arba ant sudrėkintos odos paskirstant makiažo priemones, kristalų efekto nebelieka. Niekas nežėri, jokių atskirų detalių - tik skaisti, matinė oda.

Nenorėčiau tik vieno – kad kokosų vanduo liktų ne vien vėlaus rudens, žiemos ir ankstyvo pavasario palaima odai, nes jis tikrai saldokas ir negaliu garantuoti, kad netrauks bičių, širšių ar musių dėmesio, kai jos pabus po žiemos.

Cukrus plaukams

Prisipažinsiu, kokosų vanduo man nėra skanus gėrimas. Nenoriu daryti antireklamos, bet vieną buvau nusipirkusi gerti ir išpyliau. Skasnesnis man „Livinn“ parduodamas variantas – UFC, nors irgi nekažką, bet gal su laiku priprasiu?

Šiaip rekomenduojama atidarytą kokosų vandenį suvartoti per savaitę laiko, ar per kelias dienas – priklauso nuo gamintojo. Kaip toniką aš jį naudosiu tol, kol nepasikeis jo kvapas ir išvaizda. Manau, kad šaldytuve laikomas purškiklis galioja tikrai ilgiau. Bet kiek jo telpa į vieną buteliuką? 30, 50, 100 mililitrų? Pas mane 30 ml. Ką daryti su likučiu? Lepinti plaukus!

Kokosų vanduo plaukų šaknims yra gaivintojas, maitintojas, tonikas. Jis stiprina folikulus, skatina plaukų augimą, atgaivina, didina jų blizgesį, mažina pasišiaušimą ir nuima matiškumą, saugo nuo lūžinėjimo.

Kokosų vanduo turi antibakterinių ir antigrybelinių savybių, kurios gydo infekcijas, nuima niežėjimą ir naikina pleiskanas.

Rekomenduojama kasdien masažuoti plaukų šaknis su kokosų vandeniu, kad plaukai atsigautų ir sustiprėtų. Galima kokosų vandenį naudoti ir kaip neriebinančią kaukę.

Kadangi, kaip sakiau, kokosų vanduo gerti man nėra labai skanu, tai, kas lieka nuo veido, bandysiu naudoti plaukams gaivinti. Prisimenant tai, kad kokoso vandens sudėtyje yra cukrų, aš jį iš plaukų ruošiuosi būtinai išskalauti. To nepadarius, jie gali atrodyti „susicukravę“, sulipę, kieti ir nešvarūs.

Kokosų vandens privalumai

Kokosų vanduo pasižymi kalio ir magnio gausa – gerti jį tikrai sveika.

Mano turimo kokosų vandens gamintojas UFC teigia, kad kokosų vandenyje yra penki pagrindiniai elektrolitai: kalis, kalcis, fosforas, magnis ir natris.

Magnis, kaip jau rašiau apie „Epsom“ druską, yra gerai pasisavinamas per odą. Nesakau, kad papurkšite veidą ir nuovargis išgaruos, bet magnis atpalaiduoja raumenis, šiuo atveju veido, ramina odą ir veikia antialergiškai, skatina ląstelių atsinaujinimą, odos apsaugines funkcijas.

Mano turimoje pakuotėje yra 500 ml kokosų vandens, atitinkamai kalio šiame kiekyje yra daugiau nei viename banane. Kalio trūkumas gali lemti odos sausumą, kuris žiemą ypač skausmingas klausimas. Kalis, be kitų nuostabių savybių, didina ląstelių sienelių pralaidumą, maitina odą, o dalis kalio atsargų kaip tik ir kaupiasi odoje.

Nuo kalcio priklauso plaukų tvirtumas ir grožis, tačiau teko skaityti, kad kai kurie gamintojai kaip inovaciją pristato kalcio panaudojimą odai skirtuose kosmetikos gaminiuose, nes kalcis saugo odą nuo senėjimo, drėgmės praradimo, padidina atsparumą aplinkos faktoriams, mažina niežėjimą.

Fosforas aktualiausias kaulams, dantims, bet jis taip pat dalyvauja medžiagų apykaitoje bei regeneraciniuose procesuose. Savo ruožtu natris yra viena iš organizmui reikalingiausių druskų ( nepamirštant saiko), jis turi dezinfekuojantį poveikį.

Teigiama, kad kokosų vanduo mažina pigmentines dėmes.

100 gramų kokosų vandens yra 6 gramai angliavandenių, iš jų cukrų – 3,5 gramo, druskos – 0,05 gramo. Kalio 214, o magnio 0,35 miligramo.

Paanalizavus sudėtį, sunku būtų sugalvoti kitą taip žiemai tinkantį kokteilį odai. Beje, jei yra noro, galima kokosų vandeniu įtrinti ir kūno odą.

Ar lengva kokosų vandens nusipirkti Lietuvoje?

Pirmą kartą kokosų vandens įpylė sesė. Toliau atėjo mano eilė rasti ir jo nupirkti pačiai. Taip, tai nėra variantas, kad reikėtų siųstis iš kito žemyno ir kainuotų milžiniškus pinigus, bet paveikti buvo ką.

Žinodama, kad nenorėsiu šio vandens gerti ir in ternete apsižiūrėjusi, kad mažiausią 300 mililitrų kiekį skardinėje turi „Biosala“, ten dukart patyriau nesėkmę.

Pirmą kartą Vilniaus Šiaurės miestelyje, buvusioje „Holos“ parduotuvėje – neturėjo. Kaip tik ne per toliausiai yra sporto klubas, kurio lankytojams ypač tiktų kokosų vanduo, bet tai padeda mažiau stebėtis, kodėl ten (bent jau buvo) įrengta picerija. Antrą kartą „Biosaloje“ bandžiau laimę Vokiečių gatvėje, ten irgi neturėjo kokosų vandens. Gal kam ir veikia taisyklė „trečias kartas nemeluoja“, tik ne man. Nesu nusiteikusi kasdien eiti vis į kitą tinklo parduotuvę, kad nusipirkčiau vieną skardinę ir patarimas, kad „gal jo turi parduotuvė „Europoje“ manęs neįkvepia.

Pasielgiau paprastuoju būdu: nuėjau į „Livinn“ parduotuvę, anaiptol ne pačią didžiausią tinkle, ir nusipirkau 500 ml kokosų vandens. Tai leidžia tikėtis, kad „Livinn“ tinkle kokosų vanduo nėra deficitinė prekė ir paskleista ji neaplenkiant mažųjų.

UFC kokosų vanduo visiškai natūralus, be dažiklių ir aromatų, grynas - nėra pagamintas iš koncentrato.

UFC kokosų vandens kaina 3,67 euro/500 ml, pirkau „Livinn“.

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. kaip gaila, kad nepasidalinai šia informacija prieš kokius tris mėnesius. Ir aš buvau nusipirkusi pabandymui kokoso vandens, bet nesužavėjo, tai taip ir suseno šaldytuve. Gerti jis tikrai nėra pats skaniausias, bet odai - įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti