, , , ,

Sviestmedžio atitikmuo = vaistas katei

09:27


Sėkmės istorija, kurios galėjo ir nebūti be Kpangnan sviesto. Jo pavadinimo nesugebu įsidėmėti iki dabar, nors ilgam laikui jis buvo tapęs mano kiekvienos dienos palydovu. Perspėju iškart, kad tai nėra nei reklama, juo labiau - jokios ne medicininės rekomendacijos, priskiriančios šiam sviestui gydomąsias savybes ir skatinančios jį naudoti gydymo tikslais. Tiesiog pavyzdys, kaip kartais išsigelbėjimas gali būti tiesiai prieš akis ir dar natūralus.

Man patinka Prancūzijos „Aroma-Zone“ mažučiai indeliai su sviestais, kuriuos galima nešiotis rankinėje. Nepaisant nuostabių raminančių odą ir maitinančių sviestmedžio sviesto savybių, jis turi specifinį kvapą, kurį jaučiu ir toleruoju, bet vistik mieliau jo nebūtų. Todėl vardan įdomumo nutariau išbandyti jo atitikmeniu laikomą afrikietišką Kpangnan sviestą. Juk jei ką, maniau sunaudosiu lūpoms ir tiek.

Rogės ir katė

Kaip sakoma, roges ruošk vasarą, aš tada ir ėmiau dairytis apsaugų žiemai. O šalia plėtojosi, rodos, visiškai nesusijusi istorija.

Mano katei buvo paskirti lašiukai, kuriuos lašinau ant sprando. Jokių netoleravimo požymių ar dirginimo nepastebėjau, kol vieną dieną toje vietoje pamačiau išplikimą. Tokį, kad streso būsenoje teko ieškoti medikų pagalbos.

X failai, kas ten įvyko. Toks jautrus gyvūnas kaip katė, pasirodo, galėjo sureaguoti į kvapą, šlapumo, riebumo pojūtį ir kasytis, kąsytis... Man buvo baisiausia, kad jokio padažnėjusio kąsymosi nepastebėjau ir visą plikimo procesą pražiūrėjau.

Gydymas irgi toks: raminti tą vietą ir laukti, kol kailiukas ataugs. Gavom švirkštą specialaus losjono, bet ji į losjoną jau reagavo akivaizdžiai jautriai – nuolat kasė ir krapštė teptą vietą.

Gerai, kai yra paaiškinamas principas, kurį vėliau galima interpretuoti individualiai: raminti. Iškart prisiminiau sviestmedį, bet ir tai, kad jis su kvapu, į kurį vėl neaišku kaip sureaguotų katė, po to - indelį su Kpangnan. Ir, o stebukle, nuo šio egzotiško sviesto gyvūnas pamiršo, kad turi jautrią vietą, pasikąsymai liovėsi.

Ką ir besakyti, lengviau atsikvėpiau. Ėmiau Kpangnan sviestu tepti pažeistą odelę bent porą kartų į dieną ir laukiau, kol ataugs plaukai. Visaip galėjo nutikti. Pasak gydytojų, būna, kad katės taip ir lieka iš dalies nuplikę. Laimei, kailis beveik ataugo. Žaisti su Kpangnan sviestu teko ilgai ir kantriai, bet rezultatas yra ir tas svarbiausia.

Sviestmedžio pusbrolis Kpangnan

Šis sviestas išgaunamas šaltojo spaudimo būdu iš medžio Pentadesma butyracea riešutų. Tai paplitęs medis Vakarų Afrikoje, kur auga drėgnuose miškuose ir dažnai vadinamas „auksiniu sviestu“ arba „sviesto medžiu“, bet nėra tas pats, kas sviestmedis, kuris auga visai kitokiame klimate - atvirose ir karštose savanose.


Tiek Kpangnan, tiek sviestmedžio riebiųjų rūgščių proporcijos praktiškai sutampa, tačiau gerai saugančių odą nemuilinių medžiagų Kpangnan svieste yra žymiai mažiau. Teigiama, kad nerafinuotame sviestmedyje jų yra daugiau kaip 5%, o Kpangnan - tik iki 1%.

„Aroma-Zone“ duomenimis, Kpangnan svieste daugiausiai yra sočiųjų riebalų rūgščių, iš jų stearino rūgšties - 48,3%, palmitino rūgšties - 3,2%, taip pat mononesočiųjų riebiųjų rūgščių: oleino rūgšties - 42,9%. (skirtingų partijų duomenys gali nesutapti).

Apskritai, Kpangnan svieste gausu fitosterolių, kurių 68% sudaro stigmasterolis, taip pat spinasterolis. Jie veikia priešuždegimiškai, raminančiai. Tuo tarpu vitaminas E yra natūralus antioksidantas.

Pasak „Aroma-Zone“, Kpangnan sviestas yra gana riebus, tačiau mažiau lipnus nei sviestmedis ir turi kur kas silpnesnį kvapą.

Man Kpangnan sviestas pasirodė sausesnis negu sviestmedis ir aš jį kaskart turiu pašildyti ant pirštų, kad suminkštėtų ir geriau teptųsi.

Įvertinant tai, kokį darbą jis man nudirbo ir kokią problemą padėjo išspręsti, rašau jam ne mažiau kaip 10 balų iš 10-ies.

Pirkau Prancūzijos „Aroma-Zone“ parduotuvėje, kainavo 1,5 euro/10 ml.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)