, ,

Prausiame veidą. Aliejumi?!

08:45


Odos prausimas aliejumi yra senas tradicijas turinti praktika kai kuriose Rytų šalyse. Mums, pratusiems prie įvairių prausiklių, tai skamba ir kontroversiškai, ir gal net sunku įsivaizduoti, kad šis metodas išvis veikia. Neabejotinai tai yra vienas labiausiai tausojančių odos nuvalymo būdų, taip pat - vienas pigiausių. Toliau pakalbėsime apie šios metodikos taikymą veidui.

Bendros taisyklės

  • Ko reikės? Aliejų mišinio, veido rankšluosčio, vandens. Norint terapinio, energizuojančio ar atpalaiduojančio poveikio - lašo norimo eterinio aliejaus.
  • Kam tinka? Papilkėjusiai, nuvargusiai, gyvybingumą praradusiai, inkštirų varginamai odai.
  • Kam geriau šio metodo vengti? Labai plonos, į raudonį linkusios, kuperozės varginamos odos savininkėms, netoleruojančioms karščio ir procedūrų su juo.
Veidą aliejumi geriausia prausti šiltoje vonioje ar duše. Tuomet karštoku vandeniu sušlapiname veido rankšluostį, nugręžiame jį nuo perteklinio vandens, ištiesiame ir priglaudžiame prie veido, kad geriau atsivertų poros. Pakartojame dar kartą. Veidą ištepame pasigamintu aliejų mišiniu ir švelniai masažuojame kiekvieną centimetrą. Pajutus, kad veidas vėsta, į pagalbą vėl pasitelkiame rankšluostį - sušlapiname po karštoku vandeniu, nugręžiame ir uždengiame juo veidą, nuklojame ir masažuojame toliau. Viską kartojame tol, kol visas aliejus nusimasažuos ir nusipraus. 

Baigus procedūrą, papildomai naudoti prausiklio ar muilo nereikia, pakanka veidą nuvalyti tuo pačiu perplautu, šiltu rankšluosčiu.

Kaip tai veikia?


  • Šiluma atveria poras ir atpalaiduoja odą,
  • Aliejus/-ai veikia kaip ploviklis ir riebalų tirpiklis,
  • Lengvas masažas. 
Ant šiltos, prasivėrusiomis poromis odos užteptas aliejus masažo metu ima maišytis su odos išskiriamu sebumu, tirpdo inkštirus, kurie pasišalina nežalojančiu odos būdu, nes ji netempiama ir nespaudžiama. Praktikuojant šį būdą nuolatos (kasdien), veido oda išsivalo, atgauna sveiką matiškumą ir švytėjimą.

Nereikia stengtis, kad naudojamas vanduo būtų ypač karštas. Jo temperatūra turi būti maloni, nedeginanti odos ir nekelianti kitų nemalonių pojūčių.

Ne mažiau svarbus klausimas, kokius aliejus naudoti? Tokius, kokius mėgstate, padidinus jų klampumą ir kibumą ricinos aliejumi. Tinka alyvuogių, sezamų, saulėgrąžų, dygminų ir kiti aliejai. Sąrašą tęskite pagal savo skonį ir pagal tai, ką turite namuose. 

Nerekomenduočiau naudoti dažančių aliejų, tokių, kaip šaltalankiai, erškėtuogės. Jie spalvins, teps procedūrai naudojamą rankšluostį, be to, jie daugiau naudos duoda tepami atskirai. 

Taip pat nelabai patiko kokosų aliejus, kuris tirštėja kambario temperatūroje. Lydytas sviestas neprigijo dėl tos pačios priežasties, kadangi tokiu atveju be rankšluosčio dar tenka užsiimti ir valomojo mišinio pašildymu. 

Proporcijos ir kam reikalinga ricina

Aliejų mišinio proporcijas geriausia atsirinkti pagal save, bandymų metodu. 

Kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad riebios odos savininkės vien ricinos aliejaus turėtų pilti apie 75 proc. Ricina labai svarbi, nes naudojant vien lengvus aliejus jie per greitai nusiplaus. Be to, smagiai gersis į rankšluostį.

Sakyčiau, kad tokia didelė ricinų aliejaus dalis iš esmės apverčia šį švelnų būdą aukštyn kojomis ir priartina jį prie įprasto veido prausimo putojančiomis, smarkiai nuriebinančiomis priemonėmis. 

Ricinų aliejus be to, kad mišinį padaro klampesnį ir patvaresnį, sausina veido odą. Naudojant tokią didelę ricinos aliejaus koncentraciją, veido oda bus labai smarkiai nuriebinta - iki nemalonaus tempimo. Padauginus ricinų aliejaus norisi tik vieno - kremo ir kuo greičiau. Naudojamas aliejų mišinys turi tik nuprausti odą, ją efektyviai valyti, tirpdyti inkštirus, tačiau netrikdyti jos funkcijų.

Rekomenduočiau pradėti nuo 10-30 proc. ricinų aliejaus dalies mišinyje, priklausomai nuo odos sausumo-riebumo. 

Naudojant greitai pasimatys, ar jo dalį reiktų mažinti ar didinti. Pirmu atveju reikėtų įpilti daugiau kitų mėgiamų bazinių aliejų, antru - daugiau ricinų aliejaus. Koreguoti yra paprasta, be to, oda nebus varginama naujos, stiprios priemonės.

Eterinio aliejaus nepatariu lašinti į bendrą bazinių aliejų mišinį. Tiesiog prarasite laisvę  kaskart jį keisti, priklausomai nuo norų ir nuotaikos. Vienam valymui visiškai pakanka vieno eterinio aliejaus lašelio ant rankšluosčio.

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus punktas - rankšluostis. Jį reikia išskalbti su muilu po kiekvieno naudojimo, antraip nemaloniai prisigers aliejų.

Ir paskutinė gudrybė - pasiruoštą aliejų mišinį geriausiai susipilti į buteliuką su pompa, kad jis būtų visiškai apsaugotas nuo drėgmės ir vandens patekimo į vidų. 

Nebūtina pirkti naujos taros. Jeigu pasibaigė kosmetikos priemonė tokioje pakuotėje - išplaukite, gerai išdžiovinkite ir naudokite.

Nežiūrint į teksto ilgumą, pati procedūra nėra nei ilga, nei varginanti, nei sudėtinga. Tiesiog pasistengiau ją aprašyti kuo detaliau ir aiškiau. Tikiu, kad pagrindinių principų išaiškinimas padės drąsiai eksperimentuoti, atrandant tinkamas aliejų mišinio proporcijas.

Jeigu norite, kad šis būdas veiktų kaip valantis, turėtumėte odą aliejais prausti kasdien. Tuo atveju, jei tai bus proginė procedūra, tiesiog pasimėgausite namų SPA.


Kodėl dabar?

Nes žiema yra tinkamiausias metas. Vasarą, kai ir taip karšta, norisi ir vėsesnio vandens, ir vėsinančių procedūrų, neprisimenu veido prausimo aliejumi, tačiau dabar to norisi fiziškai. Pastebėjau, kad šis odos valymo būdas, kurio dėka oda atpalaiduojama ir išmasažuojama, padeda pagerinti jos elastingumą ir atsparumą nedraugiškoms oro sąlygoms. Ji ramesnė, mažiau dirgsta, žvarbsta, sausėja. Labai pagerėja odos elastingumas ir spalva tampa tolygesnė.

Jei nepatenkate į pradžioje išvardintą grupę tų, kuriems šis metodas netinka, siūlau išbandyti ir įvertinti privalumus.

Ir dar kartą noriu pabrėžti, kad aliejus surenka riebalus ir oda nei kemšasi, nei riebėja - atvirkščiai, subalansuojama riebalinių liaukų veikla ir oda sebumo ima išskirti mažiau.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)