, ,

ABC: alkoholiai kosmetikoje

15:58


Vynas. Glicerinas. Mentolis. Visus juos sieja tai, kad pagal cheminę sudėtį jie yra alkoholiai. Kitaip tariant, angliavandenilių dariniai, kurių pavadinimai ir savybės gali skirtis kaip diena ir naktis. Šiandien pakalbėsime apie įvairius alkoholius: gerus ir blogus, dozavimą, naudojimą kosmetikoje. Ir ar verta jų bijoti.

Visuomet palaikau norą domėtis ir gilintis. Juo labiau, kad oda laikoma didžiausiu žmogaus organu, kurio svoris sudaro apie 5% viso kūno svorio. Jeigu sveriate 60 kilogramų, vien oda gali sverti 3 kilogramus. Per odą ne tik šalinama dalis medžiagų apykaitos produktų ir ji yra apsauginis barjeras, tačiau sugeria dalį ant jos patenkančių medžiagų. Ir mūsų kiekvieno atsakomybė, kiek prižiūrime tai, kas ant jos patenka.

Paprastai alkoholis asocijuojasi su taure taurę vyno, stiklu sidro ar alaus bokalu. Dar spirito buteliuku dezinfekcijai. Tikrai ne su cheminių vingrybių schema, su į vašką panašiais riebiaisiais alkoholiais centre.


Alkoholis. Bendri stereotipai:


  • Aštrus, deginantis skystis,
  • Dirgina, sausina,
  • Ardo kolageno sintezę odoje,
  • Nesaugus odai kosmetikos gaminiuose ir geriau jo vengti.
Kosmetika ir kūno priežiūros produktai yra geriausias taikinys įtarimams. Alergija, dirglumas, bėrimai, spuogai? Gali būti kaltas kremas, losjonas, tonikas, želė. Juos paprasta bandyti pakeisti ir laukti, kol viskas susitvarkys. O gal ir ne.

Kosmetikos gaminiuose naudojamas tiek įprastas maistinis alkoholis (kaip tirpiklis bei konservantas), tiek vadinamieji riebieji alkoholiai. Be šių minkštinančių, kondicionuojančių medžiagų neapsieinama kremuose, losjonuose, kondicionieriuose, plovikliuose, lūpų dažuose ir plaukų dažuose.

Gerieji riebieji alkoholiai

Iš karto susitarkime, kad riebieji alkoholiai yra maždaug tai, ką vaizduoja ši iš „Aroma Zone“ tinklapio pasiskolinta nuotrauka. Tai yra švelnūs, riebūs, odą minkštinantys augalinės kilmės gabalėliai, o konkrečiu atveju - Cetyl AlcoholNepanašu, kad jie galėtų ką nors nudeginti ar pažeisti.



Riebieji alkoholiai naudojami gaminiuose, kurie turi minkštinti bei maitinti plaukus arba odą: kremuose, losjonuose, balzamuose, kondicionieriuose, taip pat makiažo priemonėse.

Populiariausi riebieji alkoholiai yra šie:

  • Cetyl Alcohol,
  • Stearyl Alcohol,
  • Cetearyl Alcohol,
  • Myristyl Alcohol,
  • Lauryl Alcohol, 
  • Behenyl Alcohol (daugiausiai naudojamas kaip konservantas)

Riebieji alkoholiai veikia kaip surišikliai, tirštikliai, emolientai. Jie kosmetikos gaminyje sujungia aliejaus ir vandens dalis ir išlaiko gautą emulsiją stabilią. Tai yra padaro taip, kad dauguma mūsų turimų kosmetikos priemonių netaptų natūraliai dvifazėmis.

Riebieji alkoholiai laikomi netoksiškais, nealergizuojančiais. Jie naudojami kaip drėkikliai ir kaip priemonė padėti odai, pažeistai cheminių priemonių, sudirgusiai, niežtinčiai, nudegusiai saulėje ar paveiktai švitinimo.

Kartu pripažįstama, jog yra atvejų, kai žmonės su pažeista, sergančia oda į riebiuosius alkoholius gali sureaguoti, kaip ir bet kokią kitą medžiagą, jei odos imunitetas yra nusilpęs arba ji yra žaizdota.

Paprastai riebiųjų alkoholių kosmetikos gaminyje yra nedaug - vos keli procentai ir galimos netolerancijos yra mažai tikėtinos bei retos.

Alkoholis su laipsniais kosmetikoje

Čia prasideda įdomumas. Kaip ir lengvai įsimenami, visomis kalbomis vienodai skambantys parabenai, alkoholis lengvai tapo baimės ir netolerancijos taikiniu. Kosmetikos specialistai pasidalino į dvi stovyklas ir iki šiol ginčijasi dėl alkoholio, ką bekalbėti apie tikrų ar tariamų grėsmių bauginamus paprastus žmones. 

Kaip dažnai tokiais atvejais nutinka, vienas „guru“pasakė, dar 50 tiražavo ir tūkstančiai, gal net milijonai vartotojų nenori matyti alkoholio savo kosmetikos priemonėse.


Aš argumentus prieš elemetariausią alkoholį (etilą) radau amerikietės Paulos Begoun tinklapyje. Tačiau jeigu šiai ekspertei priimtini ant odos nugulantys naftos kilmės dariniai ir cheminiai saulės filtrai, veikiantys endokrininę sistemą, o SLS yra tik „švelni plaunančioji medžiaga“, tai tik parodo, kad ji subjektyviai atsirenka, kuriais faktais remsis formuodama nuosavą „Paul'as Choise“ koncepciją.

Tai yra Paulos pasirinkimas, ne mano. Esu prieš naftą kreme, SLS šampūne ir žalingus cheminius saulės filtrus. Dėl alkoholio kosmetikoje mane įtikina kiti argumentai. Tų gamintojų, kurie pereina ne tik įprastas savo gaminių legalizavimo procedūras, bet ir sertifikuoja juos kaip ekologiškus, atmesdami gausybę sintetinių, gyvenimą galinčių palengvinti medžiagų.


Bet pasinaudosiu P.Begoun pateikiamais argumentais prieš alkoholį kosmetikoje, jų viso labo yra du:

  • Sukuria apgaulingą lengvumo ir neriebumo efektą,
  • Padeda odai pasisavinti tokias medžiagas kaip retinolis ir vitaminas C, tačiau suardo enzimų, lipidų ir antioksidantų barjerą, sukeldamas ilgalaikę grandininę reakciją. Oda tampa nepajėgi išlaikyti drėgmės, pralaidi ir pažeidžiama.
Toliau pateikiu kitus faktus, o kartu ir nuorodą į straipsnį, kuriame išsilavinimą biologijos mokslų ir chemijos srityse turinti Nicki Zevola sukritikuoja P.Begun teiginius ir jos subjektyvias tyrimų interpretacijas. Ten taip pat apie tai, kad ir pati Paula savo kosmetikoje naudoja alkoholius.

Na tikrai, ką galvoja Vokietijos „Dr.Hauschka“ ar Latvijos „Madara“ su alkoholiu kosmetikos priemonių sudėtyje?

„Madara“, remdamasi in vivo tyrimais, taip dėlioja argumentus už:

  • Koncentruotas natūralus alkoholis yra švelniausias kaip kosmetikos konservantas: 10 kartų mažiau toksiškas nei butilparabenai ir 4 kartus nei phenoxyethanol 'is ir dar keletas organinių rūgščių, dėl to ypač tinkamas nenuplaunamuose produktuose,
  • Didelę žalą organizmui daro į vidų suvartoto alkoholio skilimo produktas acetaldehidas, kuris yra toksiškas, tačiau ūminis toksiškumas per odą yra mažas. Kadangi alkoholis yra labai lakus, ši grėsmė tampa dar mažiau reikšminga,
  • Alkoholio kiekiui neviršijant 15 % paprastai nesukelia jokių šalutinių poveikių, taip pat dehidratacijos bei dirginimo, todėl kosmetika su mažais alkoholio kiekiais gali būti naudojama sausą odą turinčių žmonių, o riebios odos savininkams padės atliks dezinfekavimo funkciją ir reguliuoti sebumo išsiskyrimą.

„Dr.Hauschka“ argumentai:

  • Naudoja sertifikuotą maistinį, iš kviečių pagamintą alkoholį,
  • Alkoholio ir vandens mišinyje gamina augalų ir gėlių ištraukas, nes būtent alkoholis ištraukia plačiausią augalinių medžiagų gamą,
  • Alkoholis veikia kaip emulsiklis, konservantas ir naudingų medžiagų pernešėjas,
  • Alkoholis nedžiovina odos dėl kruopščiai suformuluotos visos sudėtinių dalių kompozicijos.
Paskutinį paminėtą „Dr.Hauschka“ argumentą noriu išskirti, nes sudėtinių dalių komponavimas, ieškant siekiamo balanso (maitinti, drėkinti), yra kiekvieno kosmetikos gamintojo kasdieninė duona, nesvarbu, jungiami augaliniai aliejai su hidrolatais ar naftos pramonės žaliavos, neištariamais pavadinimais.

Tinklapyje www.zaega.com kosmetikos chemikė Melissa Christenson teiginį, kad alkoholis žaloja odą ir plaukus, vadina mitu. Žinoma, naudojant jį saugiais kiekiais. Pasak šios ekspertės, odos priežiūros priemonėse alkoholio kiekis paprastai neviršija saugios 10% ribos, o 60% ir daugiau jo gali būti nebent rankų dezinfekavimo priemonėse, kurios turi efektyviai sunaikinti bakterijas.

Aš pati ilgą laiką naudojau iš dalies alkoholinį rankų dezinfekuoklį ir negaliu pasakyti apie jį nieko neigiamo, plaštakų jis irgi nesausino, nors rankos jautrios ir linkę sausėti, o oda - trūkinėti. Paslapties nėra, jame dar buvo drėkinančių ir minkštinančių odą sudėtinių dalių.

Sudėjus už ir prieš argumentus, taip pat įvertinus dviejų tipo alkoholius aišku viena: riebieji alkoholiai iš esmės yra geri, o su stipriaisiais-degiaisiais reikia elgtis atsargiai, naudoti saikingai. Pasitelkus saiką ir protingą komponavimą, alkoholis su laipsniai gali būti naudingesnis už sudėtingiau suprantamus, susintetintus konservantus, kurie dažnam mūsų yra tik cheminis pavadinimas.

Maistinis ir nemaistinis alkoholis

Paprastai alkoholis fermentuojamas iš grūdų, bulvių, vaisių, uogų, tačiau gali būti sintetinamas, taip pat ir iš naftos produktų. Be to, naftos produktų dariniai gali tapti medžiagomis, kurių pridedama į alkoholį, taip padarant jį netinkamu vidiniam vartojimui. Kai į alkoholį pridedama sintetinių ar natūralių nevalgomų dalykų, jis virsta denatūruotu alkoholiu - toks kartais naudojamas gaminant kosmetiką.

Man labai patinka, kaip maistinį alkoholį denatūruoja JAV ekologiškos kosmetikos gamintojai - įpila į jį levandų eterinio aliejaus. Jis žymimas alcohol denat. (38b lavender).

Ir kas norės gerti muilo skonio alkoholį? Fui :) Nekalbant apie tai, ar atsiras norinčiųjų valgyti veido kremą ar losjoną, kuriame yra nedidelis šlakelis levandinio alkoholio? Grubiai tariant, nei pavalgysi, nei apsvaigsi. Tačiau levandos ir jų produktai bent jau yra ir maistui vartojamas dalykas: žiedlapiai sausainiams, hidrolatas - gaiviesiems gėrimams, todėl man jos priimtinos, priešingai nei techninės priemaišos, kurios dar gali būti ir nuodingos. Pvz. techninis spiritas su metilo (methyl) alkoholiu. Vos 30 ml metilo alkoholio žmogui yra mirtina nuodų dozė.

Tikrai labai blogi alkoholiai

Tęsiant apie metilo alkoholį, jis vienareikšmiškai pripažįstamas nuodingu. Daugiausiai naudojamas tirpikliuose, lakų sudėtyse, nagų lako nuėmikliuose, automobilių stiklų skysčiuose. Jis yra toksiškas prarijus, kaip minėjau, mirtina dozė yra vos 30 ml. Taip pat gali būti pavojingas sveikatai jo nuolat įkvepiant ilguoju periodu.

Į jį panašus izopropilo (isopropyl) alkoholis, pagamintas naftos darinių pagrindu ir naudojamas pramoniniuose gaminiuose - gumose, acetone, antifrizuose. Teigiama, kad jo randama rankų losjonuose, kvepaluose ir kituose kosmetikos gaminiuose.

Prisikvėpavus šių cheminių alkoholių gali užklupti galvos skausmas, svaigimas, prasidėti pykinimas ar vėmimas.

Alkoholis, kvapai ir kvepalai

Nesinori užbaigti gaida apie nuodus, tebūnie linksmybės. Pabandykite atspėti, kokio tipo parduotuvėse parduodama santykinai daugiausiai alkoholio? Sufleris šios atkarpos pavadinime - kvepalų! Didžioji dalis kvepalų gaminama alkoholio pagrindu, nes:

  • Alkoholis yra geras tirpiklis,
  • Jis apsaugo kvapiąsias kompocizijas nuo irimo ir fiksuoja jas,
  • Yra lengvas ir neriebus, kas tampa privalumu prieš aliejinio tipo kvepalus.
Priklausomai, kokio tipo yra aromatas - kvepalai ar kvapusis vanduo, alkoholis jame gali sudaryti 60-85%. Daug, iš tikrųjų.

Nepaisant fakto, kad kvepalai vieninteliai pagal aukštą alkoholio koncentraciją galėtų prilygti tam tikrai rūšiai rankų dezinfekuoklių, dar neteko skaityti grėsmingų perspėjimų nepurkšti/netepti jų ant odos, nes: suardys kolageno sintezę, sukels ląstelių mirtį, išsausins odą, sudirgins ir panašiai. 

Purškiame, tepame pulso vietas, plaukus, žengiame į kvepalų debesį, kad aromatas pasiskirstytų tolygiau, kvepiame ir džiaugiamės. Jeigu tai apie Jus, nepamirškite to, kai etiketėje tarp sudedamųjų dalių kitą kartą perskaitysite žodį „alcohol“.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)