, , , , ,

Neįprasti kosmetikos ingredientai: durpės

08:19



Durpių ekstraktas veido kreme ar kūno aliejuje? Man skamba net egzotiškiau negu sraigių gleivės ar gyvačių nuodai. Bet taip, durpės yra naudojamos odos priežiūroje ir nemanykite, kad tolimos egzotiškos šalies genčių apeigose arba tik kaip veido, kūno kaukės, panašiai kaip molis. Durpių ekstrakto yra Vokietijos „Dr.Hauschka“ levandų kūno aliejuje, levandų esencijoje voniai bei jautriems dantims skirtoje dantų pastoje.

Interneto tinklas leidžia be vargo įsitikinti, jog durpių ekstraktas naudojamas ir veido priežiūros priemonėse.


Durpės iš esmės yra augalų liekanos, kurios buvo ne iki galo suskaidytos dėl vandens pertekliaus ir deguonies trūkumo.

„Dr.Hauschka“ ramybė

Grįžkime prie „Dr.Hauschka“, kuri durpių ekstrakto veido priežiūros priemonėse nenaudoja ir pažiūrėkime, kodėl jis dedamas į šio gamintojo kūno priežiūros produktus.


„Dr.Hauschka“ teigimu, durpių ekstraktas gaminamas naudojant ritmizavimo procesus. Pats ekstraktas turi konservuojančių savybių ir suformuoja plėvelę ant odos, apsaugodamas kūną nuo išorės poveikio. Drįsčiau teigti, kad dominuojanti durpių ekstrakto savybė „Dr.Hauschka“ gaminiuose yra būtent terapinis poveikis, nes ekstraktas panaudotas gaminiuose, turintiems suteikti raminamąjį efektą.


Jei pamatysite ant „Dr.Hauschka“ buteliuko užrašą „Moor“, žinokite, kad tai - su durpėmis, kurios suteikia kosmetikos gaminiui charakteringą matiškumą ir net levandų kūno aliejus yra ne skaidrus, o vizualiai drumstas.


„Dr.Hauschka“ pradininko Rudolfo Hauschkos supratimu, pačios durpės žmogaus negydo, tačiau jos gali padėti suformuoti apsauginį sluoksnį ir leisti pačių žmonių jėgoms sustiprėti ir gydyti.

Šis gamintojas neskelbia, kur išgauna durpės - tik tiek, kad jos yra iš aukštapelkių (angl. high moors, lot. Solum uliginosum).

Ógra Skincare“ - „Estée Lauder“ atitikmuo?

Tuo tarpu Airijos kosmetikos gamintoja „Ógra Skincare“ (
Ógra lietuviškai yra jaunystė) durpes naudoja dar plačiau - ir veido kremuose, tonikuose.

Vardan pavyzdžio stengiausi surasti kuo švaresnės sudėties kosmetiką, kurioje būtų durpių. Nors mačiau brangių ir prabangių, SPA kategorijai priskiriamų veido kremų, bet nebuvo galimybės matyti pilnos sudėties, todėl juos praleidau, Tačiau kartu pripažįstu, kad ir ši kosmetika savo sudėtimis man nėra tobula.

Veido ir kūno kaukės, kurios pačios savaime nereikalauja nei gražios spalvos, nei asociacijas su švara keliančios išvaizdos, šiuo atveju yra mažiau įdomi kategorija, panašiai kaip molis - išsitepi, atbūni, nusiplauni, laisva. Tačiau veido kremai yra visai kas kita. Beje, Ógra“ durpių ekstraktą naudoja ir gaminamuose veido tonikuose.

Pati niekada negalėčiau leisti tokio palyginimo, nes „Estée Lauder“ veido priežiūros priemonių nebandžiau, be to, nenumatau pirkti ir naudoti, bet tinklaraštis www.minsbeautyequipment.com 2014 metų pabaigoje Ógra Skincare“ drėkinamąjį kremą sulygino su Estée Lauder“ kremu pagal konsistenciją. Visai geras paruoštukas toms, kurios ieško kažko panašaus, tik pigiau ir natūralesnės sudėties.

Ógra Skincare“ taip pat naudoja durpes iš aukštapelkių, kurios yra Airijos centre ir, kaip teigiama, formavosi dar nuo ledynmečio laikų. Airijos kompanija pateikia kur kas žemiškesnes priežastis, kuo durpės naudingos grožiui ir sveikatai:

  • Durpės yra stiprūs antioksidantai, kovojantys su laisvųjų radikalų keliama žala ir priešlaikiniu senėjimu. Be to, durpės skatina kolageno gamybą,
  • Astringentas - „suriša“ odos audiniu, suteikdamas lygesnę jų išvaizdą,
  • Detoksikuoja - stimuliuoja limfą, kuri padeda organizmui pašalinti toksinus, šalina negyvas ląsteles ir toksinus nuo odos paviršiaus,
  • Gausybė eterinių aliejų, riebiųjų rūgščių ir lipidų įsiskverbia į odą, atstatydami jos natūralų pH.
Mano minėta tinklaraštininkė pagyrė „Ógra Skincare Anti Aging Facial Moisturiser“ kremą, jo sudėtyje durpių ekstraktą pamatysite ketvirtoje eilutėje (angl. peat), o agurkų ir apelsinų tonike - antroje eilutėje, taip pat „ÓGRA Skincare Nourishing Facial Moisturiser“ kreme - ketvirtoje eilutėje.

Kiti pavyzdžiai

Australijoje yra parduodamos įvairios emulsijos kūnui, pagamintos su durpėmis, gamintojas - „Sphagni“.

Ispanijos įmonė „Infertosa“ taip pat parduoda durpes, skirtas kosmetinėms reikmėms. Pasak jos, durpės padeda gydant aknę, dermatitus, strijas, nudegimus, celiulitą, sveikatinant ir jauninant odą. Visą durpių privalumų sąrašą rasite „Infertosa“ puslapyje.

Vistiek neatsispyriau pagundai parodyti ypač brangų, net 110 JAV dolerių kainuojantį austrišką
„Neydharting Moor“ intensyviai drėkinantį kremą, kurio pirma sudedamoji dalis yra durpių vanduo! Gamintojas naudoja durpes iš to paties pavadinimo teritorijos, šios durpės irgi labai senos, pradėję formuotis dar ledynmetyje. Įmonės asortimente iš viso vos aštuoni gaminiai, visuose juose žvaigždė - durpės, tačiau kai kuriuose yra ir naftos darinių, ir parabenų, ir kitokių medžiagų, kurių nesinorėtų teptis ant savęs.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)