, ,

Eksperimentas: valgau kokosų aliejų

09:21

kokosų aliejus valgymui, lauro rūgštis

Vasario 6-oji. Pirma diena, kuomet intuicijos vedama sąmoningai suvalgiau arbatinį šaukštelį kokosų aliejaus. Ekologiško, šalto spaudimo, savo skoniu panašaus į kokosinį batonėlį. Nepaslėpto maiste, niekaip neužmaskuoto. Tiesiog prie kavos. Sausainis, kuris matosi nuotraukoje - tik dėl grožio. Pradedu šio aliejaus valgymo eksperimentą su lūkesčiais sustiprinti imunitetą ir sveikatą.

Vienas iš argumentų ieškoti kažkokios išeities buvo tai, kad šį žiemos sezoną pavyko susirgti taip, kaip jau seniai nebuvę - su ilgu atgulimu į lovą.

Vis labiau artėjant pavasariui tarsi būtų logiška imti daiginti sėklas ar pasisėti žolių. Kita vertus, virusinių infekcijų ir gripo banga dar tik ima kilti ir visai laikas imtis sunkiasvorių veiksmų. Ne skiepų, ne - užteks kokosų aliejaus.

Vardan informatyvumo, negalima išvengti šio aliejaus palyginimo su motinos pienu. Pasirodo, juos sieja tokia
lauro rūgštis, kurios esminis privalumas yra antivirusinės ir antibakterinės savybės. Be kokosų aliejaus, tik motinos pienas laikomas antruoju natūraliu šaltiniu, kuriame lauro rūgšties koncentracija yra labai aukšta. Ar ne logiškas atsakymas, kodėl nutraukus žindymą vaikai ima smarkiau ir dažniau sirgti? Ne tik dėl to, bet ir dėl to.

Priklausomai nuo partijos, lauro rūgšties koncentracija šalto spaudimo, ekologiškame kokosų aliejuje svyruoja apie 50%. Čia ir toliau kalba eina apie neapdirbtą, nerafinuotą kokosų aliejų.


Natūralus antibiotikas. Kokosų aliejus dėl didelio lauro rūgšties kiekio kovoja su virusais (tarp jų pūsleline, gripu), bakterijomis (auksiniu stafilokoku, Helicobacter pylori), infekcijomis, grybeliais (pienlige - Candida). Paminėjau labiausiai paplitusius, populiariausius, kurie minimi kalbant apie kokosų aliejų.

Kokosų aliejaus savybė kovoti su bakterijomis paaiškina ir tai, kodėl būtent šis aliejus naudojamas kaip dezodorantų sudėtinė dalis.

Šioje vietoje verta prisiminti įvairias odos problemas, taip pat spuogus, kadangi dažniausiai nežinome, ar jos nėra infekcijų, bakterijų, organizmo intoksikavimo padarinys. Paprasčiausia ir saugiausia tiek rekomenduoti, tiek įsigyti naują kosmetinę priemonę, kuri arbatmedžio, rūgščių ar dar negirdėtų inovacijų dėka padės susitvarkyti.

Tiesa ta, kad esant vidinėms odos antigrožio priežastims, dažniausiai konkretaus kaltininko net ir neieškoma, tiesiog išrašoma antibiotikų tam kartui. Sugėrus vaistų kursą situacija pasitaiso, o vėliau vėl viskas tampa kaip buvę.

Smagu bent tai, kad beatodairiško antibiotikų valgymo madą medikai bando pažaboti, nes antibiotikai didina bakterijų atsparumą, silpnina organizmą, pažeidžia gerųjų bakterijų balansą.

Pabrėžiu, atkreipiu dėmesį ir akcentuoju, kad jokiu būdu nesiūlau kokosų aliejumi keisti medikamentų ar užsiimti savigyda! Pati apie kokosų negalvoju niekaip kitaip, tik kaip apie prevencinę priemonę ir maisto papildą. Siūlau lygiai taip pat priimti informaciją ir Jums.

Pasižiūrėkime, kas yra kokosų aliejaus sudėtyje. Daugiausiai, arba apie 90%  yra sočiųjų riebalų rūgščių, iš kurių daugiausiai - minėtos lauro rūgšties. Kokosų aliejus taip pat turtingas vitaminu A, kuris veikia prieš laisvuosius radikalus ir apsaugo audinius nuo degeneracijos. Tuo tarpu vitaminas E yra natūralus antioksidantas. Tai yra labai stabilus, ilgai galiojantis ir ilgai nesioksiduojantis aliejus. 

Potekstė būtų tokia, kad jis odai, plaukams, nagams yra naudingas ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

Kitas klausimas, kaip kokosų aliejus veikia? Kokosų aliejuje esanti lauro rūgštis, kuri labiausiai patraukė mano dėmesį, žmogaus ar gyvūno organizme virsta monolaurinu. Būtent ši medžiaga kovoja su virusais, patogeninėmis bakterijomis ir pirmuonimis, kuriuos sunku įveikti ir vaistiniams preparatams.

Kaukės masažai, odos ir plaukų maitinimas - apie viską jau kalbėta daug kartų. Kokosų aliejus gali pakeisti kūno linijas, jei vartojamas į vidų. Apie dietas, kurios paremtos kokosų aliejaus vartojimu, tenka matyti straipsnių populiariuose naujienų portaluose, forumuose. Lietuvoje kokosų aliejus išgyvena renesansą arba bent jau ruošiasi jam.

Teigiama, kad kokosų aliejuje esantys vidutinės grandinės trigliceridai gali pagerinti metabolizmą ir padidinti energijos sąnaudas nei gaunami iš ilgesnių grandinių riebalų. Vienas tyrimas parodė, kad 15-30 gramų šių trigliceridų per parą energijos sąnaudas padidina iki 5%, arba apie 120 kilokalorijų.

Kalorijos irgi svarbu. 100 gramų kokosų aliejaus yra 862 kilokalorijos, bet kas šitiek galėtų suvalgyti? Viename arbatiniame šaukštelyje yra apie 6 gramai kokosų aliejaus, atitinkamai nepamažinant - apie 52 kilokalorijos. 

Hormonai dviem kryptimis. Rašoma apie tai, kad kokosų aliejus gali padėti balansuoti hormonus tuo atveju, jei moteriai trūksta svorio, nes hormonų gamybai, kaip žinia, reikalingi riebalai. Kita vertus, kokosų aliejus kaip metabolizmo greitintojas ir pagalbininkas mažinant svorį gali padėti tą padaryti antsvorio problemų turinčioms moterims, taip pagerinant jų savijautą, sveikatą ir hormonų balansą.

Nuoširdžiai nežinau, ar tai tikrai efektyvu, bet skamba žymiai geriau, nei neva hormonus balansuojantys ir neva odą gražinantys kontraceptikai.

Be to, kokosų aliejus valo kraujagysles. Skaičiau apie tai jau seniau ir palaikau nuomonę, jog būtinai reikia vartoti geruosius riebalus, kurie nuo kraujagyslių sienelių atpalaiduotų senas aterosklerotines plokšteles. Kokosų aliejus pasitarnauja tuo, kad kelia gerojo cholesterolio kiekį ir mažina blogąjį.

Tuo atveju, jei kokosų aliejus kovos su patogenais, valys kraujagysles ir dailins kūno linijas, aš nesistebėsiu tuo, jei ir oda, kaip visų šių procesų rezultatas, pasidarys labai graži.

Mano kriterijai. Nesu nusiteikusi atlikti klinikinių tyrimų su atitinkama tiriamųjų imtimi. Pati irgi nesidarysiu kraujo tyrimų, kad galėčiau sekti cholesterolio bei kitų rodiklių lygį. O ir kaip galėčiau pati patikėti ir kitus tikinti tuo, kad pokyčiai vyksta vien dėl kokosų aliejaus?

Noriu pažiūrėti kas bus pati, subjektyviai vertindama pokyčius. 

Kol kas galiu tik pasidžiaugti, kad jie yra geri. Pagerėjo bendra savijauta ir atsirado daugiau energijos, aprimo neramus skrandis. Dabar lauksiu, kada visa tai pasireikš veide ir baigsis neaiškios kilmės atakos ant vieno skruosto. Niekaip negaliu suprasti, kodėl ir kuo nusikalto būtent jis.

Ar skanu? Pasakysiu tiesiai šviesiai - yra ir skanesnių dalykų. Bet negaliu teigti, kad mane nuo jo tąso. Kokosų aliejaus netirpinu arbatoje ar kavoje, nemozoju po lėkštę - tiesiog įsimetu į burną ir užgeriu karštu gėrimu: arbata arba kava.

Kokį aliejų valgyti? Bet kokį, kad tik būtų kokybiškas: pirmo šalto spaudimo, ekologiškas. Jokiu būdu ne rafinuotas ir kitaip apdirbtas, neaišku iš kur atvežtas. Prekybos tinkluose būna tikrai gerų nuolaidų, per kurias ekologiško, nerafinuoto kokosų aliejaus galima įsigyti labai nenuskriaudžiant piniginės.

Būkite sveiki ir atsparūs!

Jums dar gali patikti

4 komentarai (-ų)

  1. Atsakymai
    1. Nutraukiau, tiek aš jo atsivalgiau..... :)) http://naturalusid.blogspot.lt/2016/01/sveikinimas-ir-trumpa-2015-metu.html

      Panaikinti