, , ,

„Sante“ dantų pasta su vitaminu B12 ir fluoridu

09:34

ekologiška dantų pasta su fluoridu

Žinau, kad užkabinusi šią temą galiu sulaukti ne tik kritikos, bet ir griežto nepritarimo. Dėl to, kad rašysiu apie ekologišką „Sante“ dantų pastą su prieštaringai vertinamu fluoridu. Yra nuomonių, kad fluoridas yra nuodas. Yra, kad nedideliais kiekiais ši medžiaga naudinga ėduonies prevencijai ir dantų mineralizavimui. Kaip visuomet tokiais atvejais, atsirenkame patys, kas priimtina ir kas neišvengiama.

Internete yra daug informacijos, kad fluoridas naudojamas žiurkėms nuodyti  ir tai savaime gadina nuotaiką. Kita vertus, ypač ekologiškose pastose fatiškai neįmanoma surasti vadinamojo gydomojo fluorido kiekio, tai yra tiek, kad fluoridas regimai veiktų dantis.

Kadangi laikau save specifinių poreikių turinčia vartotoja, kuriai teko spręsti ypatingai didelio dantų jautrumo problemas ir išnagrinėti tiek Europos, tiek JAV dantų pastų rinkas, perku šią pastą reguliariai ir ją naudoju taipogi reguliariai. Dar ir dėlto, kad šioje pastoje yra vitamino B12, kuris pasisavinamas per gleivinę.

Fluorido fenomenas

Fluoridas yra vertinamas kontroversiškai ir panašu, kad jo priešininkų ir gerbėjų stovyklos niekuomet neras bendro taško. Man žiurkių nuodai įstrigo irgi, bet pasikapsčius giliau paaiškėjo, kad tai kažkokia specifinė fluorido forma - dujos, arba natrio fluoridas žiurkėms naudoti buvo naudojamas tokiais dideliais kiekiais, kad dantis greičiausiai reikėtų valyti vien juo.

Argumentai už:

  • Saugo dantis nuo ėduonies,
  • Apsaugo nuo rūgščių atakų,
  • Mažina dantų jautrumą,
  • Slopina akmenų susidarymą.

Dantų pastose fluorido koncentracija yra skirtinga. Be receptų, paprastuoju būdu įsigyjamose pastose, skirtose suaugusiems žmonėms, fluorido kiekis svyruoja nuo 1000 iki 1450 ppm (angl. parts per million, arba dalelių kiekis milijonui dalelių). Gydomosiose dantų pastose yra 4000-5000 ppm fluoro ir be gydytojo paskyrimo jos neparduodamos.

Argumentai prieš:
  • Kenkia emaliui,
  • Gali sukelti sveikatos sutrikimus: pakenkti smegenims, lemti dantų fluorozę,
  • Kenkia aplinkai.
Odontologai vieningai sutaria, kad naudojant dantų pastas su fluoru užtenka žirnio dydžio pačios pastos ir nereikia jos nuryti. Kaip ir daugeliu gyvenimo atvejų, saikas gali būti tas faktorius, kuris lems ir rezultatą, ir sveikatos apsaugojimą.

Lietuvoje pajūrio regiono gyventojai naudoja geriamąjį vandenį, kuriae fluoringumas yra padidintas, todėl jie turėtų būti ypač atsargūs, didindai fluoro kiekį dantų priežiūroje.

Kodėl fluoro atsirado ekologiškoje dantų pastoje?

Nepaisant garsios opozicijos fluorui, tokias dantų pastas perkančių žmonių nestinga. Ieškojau prieš keletą metų JAV interneto parduotuvėje www.iherb.com, ką siūlo Amerikos rinka ir natūralių pastų su fluoru radau nemažai. Teisingai, jeigu žmogus nori pirkti dantų priežiūros gaminį būtent su šia veikliąja medžiaga, kodėl jam nepasiūlius sveikesnės alternatyvos?

Spėčiau, kad „Sante“ dantų pastoje fluoras atsirado iš panašių sumetimų. Puikios sudėties ekologiška dantų pasta su vitamino B12 bonusu. Tie „Sante“ klientai ir pirkėjai, kuriems fluoridas yra neaktualus ar nepriimtinas, gali rinktis kitas dantų pastos rūšis.

Kuo man patinka „Sante“ dantų pasta su fluoridu ir vitaminu B12? Ji yra švelnaus, malonaus skonio, gerai putoja kaip ekologiška dantų pasta, puikiai nuvalo dantis, sumažina jų jautrumą ir sumažina akmenų susidarymą. Fluorido koncentracija šioje pastoje yra vartotojiško lygio ir sudaro 1200 ppm.

Tai tikriausiai didžiausia mano kosmetinė nuodėmė, kurią padarau.

Pagal tai, kiek teko visko išbandyti ir daryti, galiu pasakyti tiek, kad dantų pasta su su fluoridu gali būti tik pagalbinė priemonė ir problemų iš esmės neišspręs.

Daug ryškiau situacija man pagerėjo tuomet, kai atradau dantų skalavimą kokosų aliejumi ir būtent vakare, kai daugiau nieko negeriu ir nevalgau, o aliejaus efektas lieka visai nakčiai. Mano poreikis pastai su fluoridu po to labai drastiškai sumažėjo.

„Sante“ dantų pastos sudėties žvaigždė yra vitaminas B12, kurio ypač trūksta vegetarams, veganams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Gamintojas teigia, kad šis vitaminas puikiai pasisavinamas per burnos gleivinę.

Dėl kontroversijų labai negiriu ir nepuolu rekomenduoti, bet kas turite problemų su dantimis - pabandykite.

„Sante“ dantų pastos sudėtis, INCIGlycerin, Aqua (Water), Hydrated Silica, Maris Sal (Sea Salt), Xylitol, Xanthan Gum, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Algin, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Sodium Fluoride, Cyanocobalamin, Aroma (Flavor), Limonene, CI 77891 (Titanium Dioxide)
Flouride concentration 1200 ppm

„Sante“ dantų pasta Vokietijos www.violey.com kainuoja 4,69 euro/75 ml, Lietuvos „Bioteka“  parduotuvėse ji kainuoja 5,21 euro/75 ml.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)